Üdvözöljük a

15 éves a KKV-kat segítő PLATO program Hajdú-Bihar megyében - Gálával ünnepelték a Kamarában | Sz. Sz. B. Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Országos rendezvénynaptár

<< 2019 Október >>
KeSzeCsüSzoVa
 123456
78910111213
141516181920
21222324252627
28293031   

15 éves a KKV-kat segítő PLATO program Hajdú-Bihar megyében - Gálával ünnepelték a Kamarában

Szerző: Czirbik Milán | 2017. november 8.

15 évvel ezelőtt a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara – a borsodi- és a szabolcsi kamarákkal együtt – elsőként csatlakozott Magyarországon a KKV-kat támogató PLATO programhoz, flamand minta alapján, a Flamand Kormány támogatásával.

Az azóta eltelt időszakban számos megyei vállalkozás csatlakozott ehhez az újszerű kezdeményezéshez és lett része egy nemzetközi hálózatnak.

A PLATO program keretében végzett közös munka biztosítja a csoportos tanulás, a tapasztalatcsere, a tanácsadás, a hálózati működés, az üzleti fejlődés és kapcsolatépítés eredményességét a kis- és középvállalkozások vezetői, tulajdonosai számára.

 

A Kamara ebből az alkalomból szervezett ünnepi rendezvényt, melyre meghívta a Plato Programban részt vett úgynevezett. „keresztapa cégek” (nagyvállalatok) és a kisvállalkozások képviselőit.

 

A hajdú-bihari és a szabolcsi kamarák vezetőinek köszöntőjét követően Dr. Nagy Béla a Belga Nagykövetség Flandria Gazdasági és Kereskedelmi Képviseletének vezetője adott tájékoztatást a Program flandriai indulásáról és magyarországi sikeréről.

Előadásában felhívta a figyelmet a belga (flamand) és a magyar kis- és középvállalkozások hasonló helyzetére. Előnyeik a rugalmasság, a gyorsabb döntéshozatal, az új ötletek és termékek gyorsabb megvalósítása és nagyobb figyelmet szentelnek a személyes kapcsolatoknak. De hasonlóak a hátrányaik is: az ismeretek hiánya (ebben segít a Plato) a korlátozott pénzügyi eszközök (hitelhez jutás nehézségei), kevesebb lehetőség a kutatás-fejlesztésre és nehézségek a minőség és a folyamatosság terén.

A Plato program nemcsak a vállalkozói ismeretszerzés terén tud segíteni, hanem a nagyvállalatoktól történő tanulásban is. Fontos a nyelvek és a marketing ismeretek elsajátítása is.

 

Ezt követően Dr. Kiss András a Kamara Plato koordinátora a megyei eredményekről számolt be. Hajdú-Bihar megyében a Program 2002-es indulása óta 100 kisvállalkozó és hat ”keresztapa” nagyvállalat vett részt hat Plato csoport munkájában. A program a Kamara révén Romániára (Bihor megyére) is kiterjesztésre került egy sikeres magyar-román határmenti pályázat révén. Elmondta, hogy a Kamara folytatni kívánja a Plato Programot és már 2018-ban újabb vállalkozói csoportot indít a kamarai tagvállalkozások számára.

 

Végül a Programban részt vett vállalkozások mondták el, miben segítette napi munkájukat a közös tanulás és tapasztalatcsere. Néhány idézet a teljesség igénye nélkül:

 

„A Platósok között sok értékes emberrel ismerkedtem meg. A képzéseken a felvezetés után kötetlen beszélgetésekre került sor, melyek  még többet hozzátettek, még több inspirációt adtak.” – László Miklós ügyvezető, ADIX Trade Kft.

 

„Kellemes környezetben, aktív csoportunk volt. Komoly kohézió alakult ki a csapattagok között, ami a Plato befejezése után is tovább élt.” – Ráthy István, ügyvezető, Kromberg Kft.

 

„Majdnem minden programon részt vettem, nagyon sikeres volt. A Plato sokat segít a szervezettségi hiányosságok és az ismerethiány pótlásában. A nagyvállalatok és a nagyvállalati környezetben tapasztalt trénerek sokat tudtak segíteni ezen a téren.” – T. Tóth Tibor kereskedelmi vezető, Hungaroferro Kft.

 

Forrás:HBKIK

Üzlet@hálón

Facebook elérhetőség