Üdvözöljük a

Foglalkoztatási paktumok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében | Sz. Sz. B. Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Országos rendezvénynaptár

<< 2019 Október >>
KeSzeCsüSzoVa
 123456
78910111213
141516181920
21222324252627
28293031   

Foglalkoztatási paktumok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Szerző: Sarkadi Zsolt | 2017. augusztus 16.

Európai Uniós források igénybevételével nyílik lehetőség a foglalkoztatási szint emelésére hazánkban. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében megvalósuló foglalkoztatási paktumok a munkáltatók és munkavállalók közötti szorosabb együttműködést segítik elő, céljuk, hogy megfelelően képzett szakemberekkel csökkenthessék a munkáltatóknál jelentkező munkaerőhiányt.

Az országos és a megyei foglalkoztatáspolitikai célok, illetve a gazdaságfejlesztési elképzelések megvalósításához kapcsolódóan európai uniós források bevonásával foglalkoztatási paktumok létrehozására nyílt lehetőség Magyarországon.  A foglalkoztatási paktumok minden esetben a helyi igényekre alapozva, a helyi szereplők bevonásával és összefogásával támogatják új munkahelyek megteremtését, melynek köszönhetően a munkanélküliség csökkenése, a foglalkoztatás színvonalának növelése, valamint a munkaerő-piacról jelenleg kiszorult hátrányos helyzetű rétegek integrációja valósulhat meg. A paktumok keretében a munkaadók igényeire alapozva képzési programok indulhatnak el, melyek eredményeként javul az adott térség foglalkoztatási helyzete.

A foglalkoztatási paktumokon belül több programelem megtalálható. Egyik ilyen elem a képzések indításának támogatása, melyek segítségével új munkahelyek hozhatóak létre. A képzések esetében fontos kritérium, hogy nem csak OKJ-s képzések szervezhetőek, továbbá ehhez a pillérhez kapcsolódva egyéb (pl.: a képzési ideje alatt keresetpótló juttatás, utazás, gyermekfelügyelet) költségekre is igényelhető támogatás az álláskeresők számára.

A képzések mellett bérjellegű támogatások igénybevételére is van lehetőség a paktumok keretében, hiszen a foglalkoztatás bővítését segítő bértámogatás, bérköltség támogatás, a munkatapasztalat szerzést elősegítő bérköltség támogatás, valamint az önálló vállalkozások indítása is támogatható. A bérjellegű támogatások esetén bizonyos időtartamú továbbfoglalkoztatási kötelezettség is előírásra került, kivételt képez a munkatapasztalat szerzést elősegítő bérköltség támogatás.

A foglalkoztatási paktumokban többek között gazdasági szervezetek, non-profit szervezetek, önkormányzatok, gazdasági kamarák, illetve a kormányhivatal vesznek részt, melyek tevékenységük összehangolásával az adott térség gazdaságának fejlesztését szolgálják.

A foglalkoztatási paktumok célkitűzései:

 • a munkanélküliség csökkentése,
 • a foglalkoztatási színvonal emelése,
 • új munkahelyek megteremtésének támogatása,
 • a megváltozott munkaképességű személyek elhelyezkedésének elősegítése,
 • a gazdaságfejlesztés és a szakképzés összehangolása.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is több foglalkoztatási paktum jött létre megyei, megyei jogú városi és helyi szinten. A paktumok célcsoportjai: álláskereső hátrányos helyzetű személyek, közfoglalkoztatottak és inaktívak. A foglalkoztatási paktumokkal kapcsolatban bővebb információk a paktumirodáktól kérhetőek.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében eddig az alábbi foglalkoztatási paktumok alakultak meg:

 • Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Foglalkoztatási Paktum,
 • Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum,
 • Dél-Nyírségi Foglalkoztatási Paktum,
 • Kelet-Nyírségi Foglalkoztatási Paktum,
 • Mátészalka és Térsége Helyi Foglalkoztatási Paktum,
 • Csengeri Járás Helyi Foglalkoztatási Paktum,
 • Baktalórántháza és Térsége Helyi Foglalkoztatási Paktum,
 • Ibrány Foglalkoztatási Paktum.

 

Üzlet@hálón

Facebook elérhetőség