Üdvözöljük a

Tájékoztatás a 2019. évi EU ETS kvótakiosztási adatszolgáltatás követelményeiről | Sz. Sz. B. Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Országos rendezvénynaptár

<< 2019 Október >>
KeSzeCsüSzoVa
 123456
78910111213
141516181920
21222324252627
28293031   

Tájékoztatás a 2019. évi EU ETS kvótakiosztási adatszolgáltatás követelményeiről

2019. január 4.

Tisztelt EU ETS Létesítmények, Hitelesítők!

 

A 410/2012. (XII. 28.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ügkr. vhr.) 3. § (1) és 12/A. § (8) bekezdései értelmében minden év január 20. az adott évi ingyenesen kiosztandó kibocsátási egységek végleges mennyiségeinek meghatározásához szükséges adatszolgáltatás teljesítési határideje. Szeretnénk Önöket tájékoztatni, hogy a 2019. évi adatszolgáltatás követelményei 2018. december 21-én közzétételre kerültek a klímapolitika tematikus weboldalon.

 

 

Az adatszolgáltatás teljesítésével kapcsolatban az alábbi megjegyzéseket tesszük:

  1. A vonatkozó közlemény az alábbi linken keresztül érhető el: http://klima.kormany.hu/a-letesitmenyekben-bekovetkezett-valtozasok-jelentese
  2. A formanyomtatványok a fenti közleménybeli hiperhivatkozásokból megnyithatóak, illetve az alábbi linken keresztül is elérhetőek: http://klima.kormany.hu/letoltheto-anyagok
  3. Azon létesítményektől is kérünk változatlansági nyilatkozatot benyújtani, amelyekben bár történt jelentős változás, rendelkeznek olyan további létesítményrésszel/létesítményrészekkel, amely(ek) esetében nem történt a térítésmentesen kiosztandó kibocsátási egységek mennyiségét befolyásoló jelentős változás.
  4. Nem kell benyújtania változatlansági nyilatkozatot azon létesítménynek, amely az összes hőjét exportálja egy vagy több, az EU ETS hatálya alá tartozó létesítmény számára. Továbbá mentesülnek a nyilatkozattétel alól a 2012. évi CCXVII. törvény  17. § (1) bekezdése által érintett villamosenergia-termelők, szén-dioxid elkülönítését szolgáló létesítmények, szén-dioxid szállítására szolgáló csővezetékek és széndioxid-tárolóhelyek.
  5. Tárcánk tisztában van azzal, hogy a jelentős változásokat, a beolvadást és a kiválást bejelentő adatszolgáltatások elkészítése időigényesebb feladat, mint a változatlansági nyilatkozaté, ezért azt kérjük, hogy a január 20-i jogszabályi határidőben mindenképpen kerüljön megküldésre legalább egy tájékoztatás főosztályunkra arról, hogy milyen kiosztandó kvótamennyiséget módosító változások történtek a létesítményben. Az előbbiek ellenére szeretnénk hangsúlyozni, hogy a kiosztás minél előbbi végrehajthatósága érdekében szükséges a helyes adatszolgáltatások mihamarabbi megküldése tárcánk részére.

Kérjük, hogy alaposan olvassák el a közlemény szövegét és az abban írtaknak megfelelően szíveskedjenek benyújtani a szükséges dokumentumokat. Amennyiben szükségessé válik hiánypótlási felhívás megküldése az adatszolgáltatás kapcsán, akkor az a kvótakiosztási eljárás elhúzódását eredményezheti. Az Ügkr. vhr. 3. § (14) bekezdése alapján legfeljebb két ízben van lehetőség hiánypótlásra. Minden hiánypótlási felhívás közvetlenül a cégvezetés felé kerül megküldésre.

 

Kérdéseik, kéréseik esetén állunk szíves rendelkezésükre az euetskiosztas@itm.gov.hu e-mail címen.

 

Üdvözlettel,

 

Innovációs és Technológiai Minisztérium

Klímapolitikáért Felelős Helyettes Államtitkárság

Üzlet@hálón

Facebook elérhetőség